zondag 22 april 2012

De Zilleghemroute op een zondagmorgen

Ik had met Eddy afgesproken om deze morgen een toerke te fietsen van om en bij de 50km. Gisteren nog een sms-je gestuurd dat ik om 09u bij hem thuis, te Sint-Michiels, zou zijn als het droog bleef, niet evident in deze tijd. Gelukkig scheen het zonnetje deze morgen, al was er toch nog een frisse zuidwestenwind. We sneden te Loppem te Zilleghemroute aan, die route ligt hier kortbij en het was reeds een heel eind geleden dat ik ze nog gereden had. Via rustige wegen reden we vervolgens door Loppem, Zedelgem,Aartrijke en Veldegem en dan opnieuw Zedelgem en Loppem. Na een tiental km nestelde ik me in het wiel en liet me meedrijven. het tempo lag me, maar tegen wind kom ik nog duidelijk kracht te kort. Toen de wind in het voordeel blies toonde ik mijn goeie wil en kwam ik nog eens mijn neus aan het venster steken. Rond Aartrijke moest ik nu en dan wel eens de rol lossen toen het licht bergop ging, maar Eddy wachtte me steeds op. Uiteindelijk kwam ik thuis met 58km op de teller en een gemiddelde van 23km/u.
Ik kan het me nog niet permitteren om echt diep te gaan, we gaan rustig blijven opbouwen en afstand en frequentie wat opdrijven.

vrijdag 20 april 2012

De mountainbike van onder het stof gehaald

 Dinsdag laatst heb ik mijn racefiets tot bij Ampe in Torhout gebracht voor het herstellen van mijn achterrem en nazicht. Daar het redelijk weer was en ik een ritje wou maken heb ik mijn mountainbike in orde gezet. Banden goed opgepompt,ketting goed ingevet en weg waren we. De dichtste bloso-route hier in de omtrek is de " Bossenroute ", ik reed via de Torhoutsesteenweg richting Tilleghembos en daar zag ik vlug het eerste bordje. De route lag er, ondanks het slechte weer, heel behoorlijk bij. Van een echte mountainbikeroute kunnen we eigenlijk niet spreken, daarvoor is de moeilijkheidsgraad te klein en er is weinig of geen niveauverschil, desondanks werd het voor mij toch een serieuze inspanning, de conditie is nog verre van goed en het was weer even wennen. Maar het is wel heerlijk fietsen door de bossen, vervolgens fietsen we door Tilleghembos, Merkemveld, Vloethemveld en Beisbroek. Ter hoogte van Snellegem heb ik de route verlaten, er kwamen dreigende wolken opzetten die ik nog achter me kon houden. Toen ik de doucheknop opendraaide begon het gelijk te hagelen, maar we hadden toch een leuk tochtje kunnen fietsen. 36 km in 1u40', niet om naar huis te schrijven, maar ik was wederom tevreden.

woensdag 18 april 2012

Belcantour, dat is genieten op de fiets in de westhoek

 Op de laatste maandag van de vakantie wordt traditiegetrouw de ‘Belcanto-Classic’ georganiseerd in Westouter. Wat ooit begon als een weddenschap tussen Guido Belcanto en een aantal streekgenoten, is ondertussen uitgegroeid tot een ware wielerklassieker.
Ik heb reeds tweemaal deelgenomen aan de Belcanto-Classic, nl. 2009 en 2010. Het is super om eens op een afgesloten parcours te kunnen koersen of fietsen in mijn geval.Vorig jaar had ik nachtdienst en was  zo niet op de afspraak.

Sedert 2010 richten de Belcantovrienden met steun van WTC De Berghazen ook een toertocht in, nl. De Belcantour. Dit jaar ga ik voor de eerste keer deelnemen op zaterdag 12 mei, ik zie er al naar uit !
Door het grote aantal hoogtemeters en de conditie die nog ver van goed is zullen we het bij de 60 km houden, Franky en Dominique zullen me vervoegen en uit de wind zetten.



Deze uitdagende fietstocht van 60, 75 of 120 km neemt je mee doorheen de prachtige streek van het Westvlaamse Heuvelland en Frans-Vlaanderen. Tijdens deze tocht worden een 14-tal hellingen aangedaan . Goed voor zo'n 1500 hoogtemeters.
    Voor meer info klik op volgende link :



Er kan ook reeds ingeschreven worden voor de Belcanto Classic
die doorgaat op maandag 27 augustus 2012

Je kan inschrijven via volgende link :

http://www.belcantoclassic.be/subscription






dinsdag 17 april 2012

Tochtje door De Damse polders

Gisteren hebben we nog geprofiteerd van een min of meer drogere dag. Na de middag kwam het zonneke er door, er was wel een schrale noord-westenwind.  Via het Zuidervaartje fietsten we richting Damme om vandaar uit naar Moerkerke te rijden en verder langs den Blinker en den Stinker naar de Siphon, vooral hier was het pittig fietsen met de wind pal in het gezicht, er zouden geen snelheidsrecords gebroken worden vandaag. Via de Damse vaart reden we richting Sluis om ter hoogte van Oostkerke even het kanaal te verlaten en via een klein baantje richting Hoeke te fietsen, daar bereikten we het verste punt. We keerden terug langs de Damse Vaart en met de wind opzij konden we er toch een beetje van profiteren en zo het tempo wat opdrijven. Eens terug in Brugge fietste ik dan op het gemak door het centrum en toen ik thuiskwam had ik juist 40 km op de teller.

woensdag 11 april 2012

Regen en hagel houden me niet tegen

Vooraleer we morgen vertrekken voor een 4-daagse naar de Westhoek wou ik nog even de fiets op. De weersvoorspellingen waren onheilspellend, rukwinden, hagelbuien ,regenbuien, ik mocht me zowat aan alles verwachten. Tegen mijn gewoonte in heb ik dan maar een paar rondjes in de omgeving gereden zodat ik vlug thuis kon zijn bij één van bovenstaande weersomstandigheden. Ik reed tot aan de roeiclub op het Waggelwater om vervolgens langs het kanaal te fietsen tot bij Nieuwegebrug ( Varsenare), brugje over en dan via de andere kant van het kanaal terug naar Brugge. Dat was vroeger mijn trainingsrondje in de tijd dat ik veel ging joggen. Drie rondjes met kopwind tot in Varsenare en dan wind in de rug terug naar Brugge. Het liep vlot, in het laatste rondje kreeg ik dan een fikse hagelbui, gevolgd door felle regen over me heen. Gelukkig had ik mijn regenjasje aangedaan onder mijn thermovest aan, zodat ik toch goed beschermd was. Tegen dat ik terug thuis kwam scheen het zonneke al weer. Ik had iets meer dan 40 km op de teller en een gemiddelde van 23 km/h. Morgen ga ik mijn koersfiets binnenbrengen bij Ampe in Torhout, voor een compleet nazicht en mijn achterrem te herstellen. Zo kunnen we volgende dinsdag weer op pad. Gisteren heb ik me ingeschreven voor de WK-toertocht die gereden wordt op zaterdag 15 september op het WK-parcours in Nederlands Limburg met start en aankomst in Landgraaf. Er zijn twee afstanden, nl. 85km en 170km, al naargelang de conditie zal ik 1 of 2 ronden rijden. Het parcours is een stuk minder zwaar dan de Amstel Gold Race, enkel de gekende Cauberg en Bemelenberg staan op het programma en verder enkele minder gekende en minder steile hellingen. We zijn op dat moment op vakantie in de buurt. Zo kunnen we ook aanwezig zijn op het WK voor profs. Mooie vooruitzichten toch.

vrijdag 6 april 2012

Terug in het zadel

Precies 16 dagen geleden op 21maart werd ik geopereerd van schildklierkanker met uitzaaiingen naar de lymfeklieren aan beide kanten van de hals, ook de linkerstembandzenuw moest er aan geloven. Het werd een zware operatie die bijna 6 uur in beslag nam. Na 5 dagen werd ik ontslagen uit het ziekenhuis, veel pijn had ik niet meer, enkel was mijn hoofd nog niet zo mobiel. Nu zijn we iets meer dan 2 weken verder, het gaat goed met me, op de stem na die nog maar 5% van haar oorspronkelijke kwaliteit overhoud.
Ik ben nog vlug vermoeid, maar wou toch al eens de benen testen en een klein toerke fietsen. Na een zonnige periode met mooie temperaturen was het weer beduidend kouder. Goed ingeduffeld vertrok ik richting kanaal Brugge-Oostende. Daar de wind uit het noorden kwam koos ik richting Meetkerke, Stalhille en reed verder door de polders naar Vlissegem toe. Ik reed op een heel gezapig tempo, geen trap teveel, soepel ronddraaien. Ik haalde amper 21 km/h, maar het kon me niet deren, we zaten weer op de fiets, éénmaal gedraaid ging het iets vlotter, toch bleef ik een rustig tempo aanhouden en forceerde het niet. Na ongeveer anderhalfuur kwamen we tevreden thuis met 31 km op de teller.We zullen weer rustig opbouwen, alhoewel ik geen direct doel heb wil ik tegen de zomer toch een behoorlijke conditie hebben. Gelukkig heb ik mijn stem niet nodig om te fietsen, anders zou het een ramp zijn. Maar vanaf volgende week start ik met intensieve logopedie dus de hoop is er dat er vlug beterschap zal te merken zijn.