dinsdag 28 augustus 2012

Een weekje op vakantie naar Breskens

Op vrijdag 17 augustus vertrokken we voor een weekje vakantie dichtbij naar Breskens. We hadden er een appartement aan de Westerschelde gehuurd, het weer was schitterend, de locatie uitstekend en er werd heel wat gefietst.

17/08 :  Na het uitladen van de bagage werd alles netjes op zijn plaats gezet en dan was het tijd om de omgeving te verkennen, met mijn trekfiets en Vero op haar E-bike reden we kris-kras door Breskens en zijn haven. Het was een leuke manier om het stadje te leren kennen. Het was gezellig druk en vooraleer terug naar het appartement terug te keren deden we nog een terrasje, heerlijk genieten;
Terug bij het appartement stond de teller op 13km.

18/08 : Rond 10u30 vertrok ik met mijn racefiets voor een rit door Zeeuws Vlaanderen, het was al serieus warm, weinig schaduw, maar wel heerlijk rustig fietsen, veel leuke uitzichten. Via de boorden van de Westerschelde reed ik richting Hoofdplaat, links van me, grazende schapen op de dijken, rechts een mooi natuurgebied, goed bevolkt met tal van vogelsoorten en eenden, het was hier super aangenaam om te fietsen. het mooi fietspad ging verder naar Braakmankreek, dit gebied van +/- 130 hectare is een prachtig natuurgebied waar je als visser zeker aan je trekken komt, wandelen en er doorheen fietsen is eveneens schitterend, hier kreeg ik heel wat onverharde paden onder de wielen, maar ik kon vlot mijn snelheid aanhouden. Via leuke namen als Boerengat, De Knol kwam ik in Hoek terecht, een deelgemeente van Terneuzen, Hoek bij mij vooral gekend door zijn plaatselijke voetbalploeg waar er redelijk wat Belgische spelers voetballen of speelden. Via de rustige wegen ging het verder naar Biervliet, Sasput om na 2u15 Breskens terug te bereiken. De teller gaf 54 km aan, het ging echt vlot al was het gemiddelde niet zo hoog, 24 km/h, maar je moet ook eens de tijd nemen om te genieten van de natuur en omgeving.

             In de namiddag fietste ik dan nog een rustig ritje samen met Vero, we reden Breskens door richting Nieuwvliet-bad via de kust. Het was enorm warm en enorm druk, het was minder aangenaam fietsen door de onoplettende voetgangers die te pas en onpas het fietspad kruisten. We trokken het ons niet erg aan en reden op een fiks tempo verder. Het zonnetje straalde fel, een vleugje wind deed enorm deugd. Terug in Breskens werden er nog boodschappen gedaan en een terrasje kon natuurlijk niet ontbreken. Na een ritje van 17 km kwamen we terug in het appartement aan waar we een verfrissende douche namen en verder van een luie avond genoten.

19/08 : Na het ontbijt vertrokken Vero en ik voor een fijn ritje, de zon stond nog niet hoog aan de hemel en het was fijn om fietsen. Heel wat wielertoeristen waren op pad, het begon weer serieus warm te worden, na een tijdje kwamen op het Spuiplein aan waar er markt was en optreden van verschillend koren, het koor dat wij aan het werk zagen zongen mooie popsongs, van op het terras van café-restaurant " De Boeg " genoten we van de mooie muziek. Rond de middag reden we terug naar ons vakantie-appartement, 10 km gefietst en verder serieus genoten.

21/08 : Op zaterdag 25 augustus staat de Decathlon-Classic gepland, dus we hadden dringend nog wat kilometers nodig, via rustige autoluwe wegen konden we een redelijk tempo aanhouden.
Ik reed op bepaalde momenten net alleen op deze wereld, zo rustig was het, veel natuurgebied, bossen en vooral akkers waar de landbouw welig tiert, van industrie geen sprake, het was weer echt genieten.
Via Hoofdplaat, Biervliet, Ijzendijke, Oostburg, Retranchement kwam ik in Cadzand ( hier werd het natuurlijk heel wat drukker door het toerisme, de vele campings etc... ) langs de Panorama-route reed ik dan terug richting Breskens.  Met 71 km aan een gemiddelde van 24km/h waren we dik tevreden.

22/08 : De tropische temperaturen waren ondertussen gelukkig verdwenen, een fijne 22°C was aangenamer om in te fietsen. Een bezoekje aan Middelburg stond op het programma, we reden naar de andere kant van Breskens waar het veer aanmeerde, de nostalgie van vroeger kwam weer boven. Het was een tijd geleden dat we de overzet nog eens gedaan hadden, met de wagen begin de jaren 2000, nu worden de wagens via Terneuzen omgeleid en is het veer er enkel voor voetgangers en fietsers. Het was efkens wachten daar er maar één boot vaarde, ondertussen kwamen nog enkele mensen uit de buurt tegen en werd de tijd gedood met een babbelke. Éénmaal op de boot was het genieten van de frisse bries en het mooie uitzicht. Via Vlissingen fietsten we naar Middelburg via het kanaal, heerlijk was het. Tegen de middag kwamen we aan in het schilderachtige stadje Middelburg, op een leuk pleintje aten we een klein middagmaal en daarna kuierden we wat door het stadje. We tikten er enkele leuke spullen op de kop, een oud lederen boekentasje en een oud flipperkastje dat een mooi plaatsje zal krijgen op zolder. Tegen 15u30 reden we terug naar Vlissingen alwaar het veer ons terug naar Breskens bracht. Tevreden kwamen we terug aan, nog wat boodschappen gedaan en een terraske en dan gezellig nagenieten op het mooi terraske van ons appartement. Vandaag hadden we 25 km gefietst, fijn hé !

23/08 / Na de middag nog even de racefiets genomen voor een kort ritje aan een steviger tempo. Via Nummer Eén, dan landinwaarts via de Sasputstraat richting Schoondijke, de wind zat nu pal op kop, maar met een kleine versnelling kon ik het tempo redelijk houden. In Schoondijke reed ik rechtsaf terug richting Breskens, de wind zat nu links van me en het ging nog een stuk vlotter we haalden nu ong. 29 km/h. Terug in Breskens aangekomen zette ik koers naar Groede, een mooi dorpje waar ik nooit eerder was geweest
, ik nam er dan ook even mijn tijd voor om het stadje te verkennen. Nadien reed ik richting kust, tot in Nieuwvliet Bad om daar de Panorama-route te nemen richting Breskens, ik had net 40 km op de teller aan een fijn tempo van 27km/uur.Na een frisse douche was het nog eens lekker genieten op ons terraske  met een heerlijke Picon bij de hand.

maandag 13 augustus 2012

Weer op de fiets ( deel ... )

Na een gedwongen rustperiode van 14 dagen ( ingreep aan de stembanden ) hervatte ik vandaag weer het fietsen. Mijn racefiets liet ik nog opzij staan en met mijn trekkersfiets vertrok ik richting binnenstad ( even het vakantiegevoel opsnuiven ) van daaruit reed ik door het industriepark richting Dudzele, niet direct de mooiste weg maar uit nieuwsgierigheid wou ik de bedrijvigheid van de plaatselijke KMO's even gadeslaan. In Dudzele aangekomen reed ik richting Lissewege, de polders lagen er vredig bij, het was aangenaam fietsen, hier. Heel wat fietsers kruisten mijn pad, gedurende de zomerperiode kan je hier op heel wat locaties beelden bewonderen, de kunstenaars hebben er een heuse route van gemaakt ( zie http://www.beeldenroute.be/ ) ik trapte rustig door en kwam in Lissewege aan ook het witte dorp genoemd, de terrasjes waren goed bevolkt, maar ik liet me niet bekoren en fietste verder richting Zuienkerke. Het was rustig onderweg, de hemel begon zwart te kleuren, maar er was nog geen dreiging. Na anderhalf uur kwam ik thuis, het zweet parelde van me, ik was tevreden, 32 km op de teller en een goed gevoel.