Deelnemer Kom op tegen kanker 2013

zondag 9 oktober 2011

Dirk Jan Roeleven - De Nieuwe Fiets

De Nieuwe Fiets : Villar San Costanzo - Amsterdam : 1247 km.


,
Traditiegetrouw beleven 5 dappere fietsvrienden hun jaarlijkse fietsvakantie, deze maal toeren ze rond in de Italiaanse Alpen om er enkele cols te overwinnen. Op zoek naar een nieuw fietsriempje ( in het hooggebergte onontbeerlijk ) komen ze terecht in het klein gehucht Villar San Costanzoalwaar ze achter een oude vervallen ijzeren poort de werkplaats vinden van de regionale wielerheld Gian Paolo Cuchetti.
Na zijn carrière begon de ex-prof er een fietshandeltje en verkoopt nu zelf samengestelde fietsen onder het merk " Cucchetti ".  Gian Paolo bezorgt Dirk-Jan twee fietsriempjes die zo verheugd is dat hij bij zijn afscheid beloofd als ik een nieuwe fiets koop dan zal het hier zijn en ik fiets er over de Alpen heen mee terug naar Amsterdam.
Talrijke jaren later spoort de auteur ( o.m. documentairemaker bij Zembla ) naar Italie alwaar hij zijn " Cucchietti's Rossonero " ophaald. Na eerst een paar omliggende cols te hebben overwonnen in helse weersomstandigheden vat hij de terugtocht aan. Hij schrijft liefdevol over zijn rode relikwie " rossonero ",

Dirk Jan's " Cucchietti's Rossonero "

blikt terug over zijn vader die hem veel te vroeg ontviel, denkt aan een overleden collega en ook zijn leven passeert de revue. Zijn tocht verloopt met de nodige hindernissen, zonder een specifieke voorbereiding en met talloze kilo's overgewicht bereikt hij toch uiteindelijk Amsterdam.
Ik tikte dit boek toevallig op de kop tijdens een vakantie in Schouwen-Duiveland. Het  boek leest als een trein, een sterke aanrader voor wie fietsen en avontuur houdt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor mijn blog te bezoeken en er een reactie achter te laten, vriendelijke groeten, Ron