zaterdag 26 mei 2012

De Gendt wint op magistrale wijze de koninginnerit in de Giro met aankomst op de Stelvio

De voorlaatste rit van de Giro bracht een grandioos spektakel, zeker voor alle Vlamingen die het wielrennen in hun hart dragen. Thomas De Gendt voerde een serieus nummertje, we hebben een nieuwe ronderenner. Na zijn etappeoverwinningen vorig jaar in Parijs-Nice en de Ronde Van Zwitserland kondigde Thomas zich al aan als een rondetalent. Vandaag heeft hij dat extra in de verf gezet door " met een spektakelnummer " de koninginnerit van de Giro 2012 ,met aankomst op de Stelvio, te winnen.
Meteen de grootste zege uit zijn carrière, de 25-jarige Oostvlaming heeft nog heel wat progressiemarge, hij klimt niet alleen goed, hij heeft ook een goede tijdrit in de benen. Zo is hij podiumkandidaat voor deze Giro die morgen wordt afgesloten met een tijdrit.
Ik heb nog niet zoveel gezien van de Giro, maar vandaag het laatste uur meegevolgd en serieus genoten van de verrassende ontknoping, hier volgt een korte samenvatting.

Thomas solo op de Stelvio
Op 15km van het einde rijden onze landgenoot Thomas De Gendt en de Spanjaard Mikel Nieve Iturralde op kop in de koninginnenrit van deze Giro met een voorsprong van 3'43" op het uitgedunde peletonnetje van de favorieten. Thomas is bezig met zich onsterfelijk te maken op de 2de hoogste berg van Europa die met de fiets berijdbaar is en kan een grote sprong in het klassement maken en zo eventueel het podium ambiëren.  Cunego komt nog even wat dichterbij, maar de koplopers lopen nog wat uit op de favorieten waar Van Develde het tempo maakt voor zijn kopman Hesjedahl. Ook Basso heeft nog een pionnetje mee, Cunego sluit aan bij de koplopers waar Thomas meestal het tempo bepaald. Thomas die een zeer goed tijdrijder is, kan  de Stelvio beter aan dan de Mortiloro die een max stijgingspercentage heeft van 22%.
Thomas voelde zich in de eerste week al moe, maar recupereerde heel goed. De achtervolgers rijden voor de eindzege. Nieve ziet Cunego voor zich uitrijden, De Gendt heeft het hazenpad genomen. Morgen staat er een tijdrit op het programma van 30km. Thomas kwam naar hier om uit te zoeken hoe ver hij meekon in een grote ronde.en nu kunnen we reeds zeggen, heel ver.
Van zijn ploeg, Vacansoleil, kreeg hij vrijheid, een vrijgeleide, daardoor is hij zo ver gekomen in deze Giro. Nog nooit kwam een belg als eerste boven op de Stelvio, hij staat momenteel virtueel op het podium? op 1'50" van Rodriquez, hoe lang houdt hij het vol, enorm spannend om volgen. De voorsprong op de groep wordt groter, 4'25".
Nog 10km, de top van de2757m. hoge Stelvio ziet hij liggen, 4'54" voorsprong. Cunego op 52' op 10km van de aankomst
Vandevelde blijft alleen de achtervolging leiden, waar de favorieten blijven zitten, ze zullen wel nog ontploffen verder op de helling.
Hesjedahl vraagt Basso om steun, Caruso zal Van Develde wat helpen. Straks komen ze tussen de sneeuwmuren, schitterend die beklimming van de Stelvio met zijn vele haarspeldbochten.
Degendt blijft vlot zijn tempo houden, 5'04" seconden voorsprong op de favorieten. Thomas  op 32" van de virtuele roze trui, ongelooflijk! Degendt zet de giro op zijn kop, waar komt hij uit
Carrara deed een heel goeie zaak voor De Gendt op de Mortirollo door heel wat werk op te knappen
Jammer van de slechte ploegentijdrit van Vacansoleil, anders was het hoogste trapje zeker haalbaar
Gadret op het debat bij de favorieten, Gadret 7de in het klassement waagt een sprongetje, maar zal het niet lang volhouden. Degendt houdt stand, de groep der favorieten wordt op een lint getrokken, de Colombianen zijn gewoon op deze hoogte te rijden, maar kunnen ook niet echt iets forceren.
Henao en Uran nemen de kop van het groepje achtervolgers, De Gendt houdt ook nu stand, hij verliest wel enkele seconden maar dit is verwaarloosbaar. Het groepje der favorieten is nu uitgedund tot 9 renners. Het blijft klimmen tot de streep,  Gadret demarreert weer, de favorieten blijven zitten nu, Degendt is fenomenaal, Hesjedahl neemt nu zelf de kastanjes uit het vuur, op 4km van het einde, een nieuwe moedige poging van Gadret,  bij de favorieten is het nu wapenstilstand, ze verliezen zo wat meer tijd. Gadret ziet deze poging opnieuw in de mist opgaan.
Hesjedahl toont zich als leider, het gevaar komt nu voor Van De Gendt, voorsprong op 3km van de meet 5'16". De Gendt stormt naar de ritzege,  wat een prestatie, Thomas De Gendt schrijft geschiedenis, de favorieten komen te laat.  Hesjedahl geeft nu het volle pond, de anderen zien af
Hesjedahl, Pozzvivo,Scarpone, één voor één verliezen ze  opnieuw tijd ten opzichte van De Gendt,
De Gendt staat virtueel derde, De Gendt doet misschien een gooi naar de eindzege, met zijn goeie tijdrit in de benen. Het is nu Hesjedahl tegen De Gendt, Hesjedahl nu op volle toeren
Basso , Uran en Gadret moeten er af. De Gendt is nu in de voorlaatste km, hij gaat niet alleen voor de etappe maar ook voor de eindzege. Hesjedahl beseft nu wat aan het gebeuren is en heeft zich helemaal, nog altijd 5' voor De Gendt, Basso probeert opieuw op  karakter terug te komen.
Weggereden net voor de top op de Mortiloro heet De Gendt heeft nog altijd de kracht, super,
hij staat op het podium morgen, alleen is het nog niet duidelijk op welk schavotje.
Scarponi loopt weg van Hesjedajl en Rodriquez, Scarponi is bijzaak, op 1km van de top, De Gendt zet zich verder door, super, waar komt hij uit ?
We zijn bezig aan de95ste ronde van Italie, staat er nog eens een belg op het hoogste trapje ?
Het is al geleden van 1978 toen Johan Demuynck 1978 de Giro won.
Na bijna 7 uur koersen gaat De Gendt winnen op de Stelvio, schitterende beelden tussen de sneeuw op de Stelvio, ze parkeren allemaal, niemand vliegt naar boven, de koers is zuiverder, het geluk voor De Gendt ,nog 500m, Basso kan het niet waarmaken, De Gendt triomfeert, waar komen de achtervolgers uit ? Een fenomenale strooptocht, het is afzien, de laatste meters een Belg die een serieuze bergrit wint tegen de groten, D-Day voor De Gendt, Semmerzake mag ontploffen,
De Gendt wint, super, fantastisch, Cunego 2de op 55",  Nieve 3de op 2'50", Rodriquez met een serieuze inspanning wordt 4de op 3'22" maar hij is een slechte tijdrijder. Scarponi op 3'32,  Hesjedahl op 3'35", ze hebben nog 1'30" goed gemaakt tijdens de laatste 3km. Basso op 4'55", De Gendt wint de koninginnerit en wipt van de 8ste naar de 4de plaats.  De Gendt is de beste tijdrijder van de 4, waar eindigt hij morgen ?  Ik kijk reeds verlangend uit naar de tijdrit.
Dit is misschien een ode aan de Gendt geworden, maar de prestatie die hij neerzette is ongewoon, zeker voor een Belg in het huidige wielrennen, het smaakt naar meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor mijn blog te bezoeken en er een reactie achter te laten, vriendelijke groeten, Ron